karamelový krém

Napsal Tinajedoma.blogerka.cz (») 21. 4. 2015 v kategorii Varíme/pečieme, přečteno: 1010×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a onlinea-caramel-kvapka_2.jpg

Mala som v pláne velké veci, teda velké pečenie a fotenie ... ale nedopadlo to. Príčiny sú rozne, prozaické i menej prozaické. Ale aby to nebolo o tom že sa vyhováram a kecám okolo toho tak poviem len že život ide ďalej :). A ja mám síce pár vecí pekne nafotených, pár vecí vyskúšaných ale recepty ,postupy až niekedy nabudúce - "potom". 

A-caramel-na-lyzicke

Včera som sa pustila do karamelu a do karamelového krému :). A po pár neúspešných pokusoch sa mi karamel naozaj podaril, a aj krém je skvelý. Vždy som si myslela že spraviť karamel nie je nič zložité a dokážem to aj ja. No opak bol pravdou. I keď dnes mi to nepríde nijak obtiažne, ale nejakú skúsenosť a prax to chce. Ale hlavne opatrnosť.

A-caramel-kvety-jahody

Už som tu spomínaný krém robila, rsp. karamel ale tentokrát som ho dotiahla k niečomu božskému. Chuťovo neprekonatelnému.

Budete potrebovať:

300g kryštálového cukru

130g masla

200ml sladkej smotany

4 lyžice vody

Postup:

Do rajnice s hrubším dnom (ideálne aj dlhšou rúčkou), vsypte cukor a pokropte vodou. Nechajte pomaly rozpúšťať cukor a priebežne miešajte.

A-caramel-cukr

Keď je cukor úplne rozpustený a v rajnici už je len tekutá hmota, dajte rajnicu dole zo šporáka. Pridajte maslo a chvíľu miešajte. Potom veľmi OPATRNE vlejte smotanu, zmes vám začne bublotať a prskať, naľakajte sa. Miešajte a vráťe na šporák, na slabom ohni naspäť zohrievajte. Pri pridaní smotany sa vám vytvoria hrudky, nelakajte sa, postupným zahrievaním a miešaním sa zmes pekne spojí a vznikne hustá krémová omáčka. Celé to trvá niekoľko minút apreto miešajte a miešajte. Keď ste s konzistenciou spokojná/ý dajte ju pohára a po úplnom vychladnutí odložte do ladničky (v uzavretom poháry vydrží pár dní) alebo zpotrebujte.

A-caramel-cukor-bublotanie

A-caramel-cukr-rozp

A-caramel-kvapka

A-caramel-na-stole

A-caramel-v-pohary

Ja som časť omáčky spotrebovala na jahodovú tortu. Korpus bol klasický - piškótový a maslový krém s jahodami.

A-caramel-jahody-na-torte

A-caramel-torta

A-caramel-z-vrchu

A-caramel-na-taniery

A-caramel-odkrojen-kusok

A-caramel-steka-na-torte

Našťastie som sa tentokrát ani nepopálila, len objedla, čo je príjemnejšie :)

 pekný deň a pekné varenie, pečenie želám :)

xoxo tina

Štítky: karamel, krém, torta, jahody
Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvě a tři