madlenky - madeleines

Napsal Tinajedoma.blogerka.cz (») 27. 7. 2015 v kategorii Varíme/pečieme, přečteno: 5597×

Madlenky  sa stali svetoznáme aj vďaka francúzskemu spisovateľovi Marcelovi Proustovi - tu je krátky úryvok z románu "Hľadanie strateného času" -

"... Matka poslala pro jeden z oněch malých baculatých koláčků, kterým se říká madlenky a vypadají, jako by byly dostaly tvar ve žlábkované lastuře. A brzy jsem, sklíčen chmurným dnem a vyhlídkou na smutný zítřek, zvedl k ústům lžičku čaje, v níž jsem nechal změknout kousek madlenky. Ale v témž okamžiku, kdy se doušek promíšený drobty koláče dotkl mého patra, trhl jsem sebou a soustředil se na podivné věci, které se ve mně děly. Zaplavil mě pocit lahodného požitku, izolovaný pocit bez vědomé příčiny. Okamžitě způsobil, že se mi životní převraty staly lhostejnými, pohromy neškodnými, krátkost života klamnou, podobně jako si počíná láska, když mě naplní drahocennou esencí: nebo spíš tato esence nebyla ve mně, nýbrž byla mnou. Přestal jsem se cítit nepatrný, nahodilý, smrtelný...."

A-madlenky-na-tan-det

Sú francúzskou špecialitou, predávajú sa ráno na trhoch, pekár vstáva o tretej aby ich stihol napiecť :). Každý kraj má svoju špecifickú chuť a aj tvar, dokonca sú aj kockaté, ale myslím že najkrajšie a najlepšie sú v tvare lastúry. To my našťastie nemusíme vstávať o tretej v noci, ale tú úžasnú chuť si dopriať možeme. Jediné čo je dobré dodržať a "neošidiť", je kvalitné maslo. Vďaka nemu sú mandelnky tak jemné a nadýchané. Dochucujú sa rozne, ale najčastejšie citrónom alebo pomarančom. Dajú sa dokonca plniť, čokoládou, ovocím a pod. Ich tvar má pripomínať lastúru. Ale ak nemáte formu práve na madlenky, ja som si ju priniesla z Nemecka, použite inú, npr. na medvedie lebky. Možete použiť aj formičky ktoré používate na vianočné pečenie.

A-madlenky-kyp-pra-forma

Ingrediencie:

2 vajíčka

100g kryštálového cukru

štipka soli

100g hladkej múky

1/2 balíčka prášku do pečiva (Dr. Oetker)

100g masla

1 celý citrón v bio kvalite - budete potrebovať aj koru

Postup:

Rúru si predhrejte na 200°C. Fomru alebo formičky si vymažte maslom a vyspte polohrubou múkou. Maslo si rozpustite a nechajte trocha vychladiť.

A-madlenky-citrony

A-madlenky-priprava-maz-form

A-madlenky-vymaz-a-vysyp-f-lepsie

V mixéry si vyšľahajte vajíčka s cukrom, a soľou, do bielej nadýchanej hmoty, pridajte nastrúhanú koru a citrónovú šťavu. Po častiach, asi na 4 - krát, prisypávajte múku s práškom do pečiva.

A-madlenky-voj-cukor-v-mise

Rozpustené a trocha vychladené maslo, teplé by sposobilo že z vajíčok bude praženica :), pridávajte do vyšľahanej zmesy ...

A-madlenky-prid-masla

Hotovú zmes je dobré nechať odležať. Mne sa tento postup osvedčil, skúsila som piecť hneď po vymiešaní ale neboli také ako keď cesto chvíľu postojí. Obvykle sa doporučuje 20min alebo 2 hod v ladničke. Ja som skúsila obidva (teda tri aj pečenie hneď)  postupy a po odležaní, či už 20min alebo 2 hodiny boli madlenky rovnaké, rovnako dobré :) I keď osobne, ale to je naozaj skor moj subjektívny pocit, sú najlepšie, keď cesto postojí  2 hod. v ladničke. Cesto získa takú lepivú konzistenciu ... Formičky plním do 2/3 alebo kus viac.

A-madlenky-plnenie-form

Naplnené vložte do rúry. Pečiem 5 min, a potom znížim teplotu na 160°C a pečiem ďalších 5min. V strede každej mandelky sa urobí hrbolček, bruško alebo tiež kopček - no proste nafúknu sa. Tak sa toho nelľakajte ale je to pre ne typické :)

A-madlenky-naplnena-forma

Po upečení chvíľu počkajte a potom vyberte z formy, nechajte vychladnúť na mrieške. Pocukrujte a vychutnejte si ich :)

A-madlenky-chladenie-na-mrizk

A-madlenky-jedna-text

A-madlenky-jedna-na-tan

A-madlenky-tanieriky-na-stole

dobrú chuť

xoxo tina

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a sedm