letná focaccia

Napsal Tinajedoma.blogerka.cz (») 30. 7. 2015 v kategorii Varíme/pečieme, přečteno: 1847×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a online

Takéto focaccie sú  poctou letným plodom a letnej sezóne, a spojenie olivového oleja a nakyslého ovocia je skvelá. Možete sa pohrať s ovocím a naaranžovať si ho do roznych tvarov a obrazcov alebo poukladať len tak nahodilo. Táto netradičná kombinácia možno niekoho odradí, ale netradičná je len na prvý pohľad. Olivový olej je vlastne náhradou masla, a kysnuté cesto je klasika v spojení s letným ovocím. Takže sa netreba zdráhať ale pustiť do pečenia. U focacci ( a vlastne u každého kysnutého cesta) je doležitý výber múky, jej kvalita, pretože naozaj ovplyvní chuť a konzistenciu cesta. Osvedčili sa mi taliankse múky určené na pečenie talianskeho pečiva, väčšinou ich kombinujem s obyčajnou hladkou múkou. Netvrdím že len s hladkou múkou nebude focaccia dobrá len toľko, že s trochou inej - talianskej múky bude dokonalá :). A nezabudnime aj na skvelý olivový olej. Veľmi ťažko sa to popisuje prečo je taký doležitý, ale dobré veci upečiete len keď použijete dobré ingrediencie, a nie, neplatí že čím drahšie tým lepšie. Skor si treba zistiť z čoho a ako sa pripravuje k čomu je určený. Verte mi, ľudia ktorý predávajú dobrý olej vám o ňom budú vedieť porozprávať príbehy a dovody prečo ten a prečo nie tamten, keď pečiete napr. focacciu a prečo iný keď ho chcete na cestoviny. Toto je naozaj jednoduchý recept ale možno práve preto je dobré sa zamerať na tých pár ingrediencií aby boli tými najlepšími ktoré si možete dovoliť. A ešte jednu vec treba pridať - lásku, nezabúdajte že len s ňou je jedlo dokonalé.

 400G hladkej a semolinovej múky v pomere 1:1

1/2 kocky z droždia

2 dcl vody

štipka cukru

2 lyžičky soli

1dcl olivového oleja + na plech

ovocie - hrozno, čierne a červené ríbezle, egreše

A-foc-muky

A-foc-drozdie

Do misy na mixovanie dajte 1/3 múky, do stredu spravte jamku a do nej rozdrobte droždie, pridajte štipku cukru, vlažnú vodu - cca 1 dcl (toľko aby ste zakryli dorždie), misu prikryte utierkou a nechajte 10min odpočívať. Keď droždie začne pracovať, tvoria sa bublinky a zväčší svoj objem, pomaly začnite pridávať ostatné ingrediencie a spracujte na vláčne cesto.

A-foc-kvasok

Hotové cesto rozdelte na 4 časti ( ale možete spraviť len jednu veľkú alebo viac menších), na plech s papierom dajte pod každú placku trocha oleja.

A-foc-cesto-na-vale

Nechajte cca 40min kysnúť prikryté na teplejšom mieste.

A-foc-cessto-na-plechu

A-foc-kuchyn

Umyte a pripravte si ovocie ...

A-foc-ovocie-a-olej

Vykysnuté placky prstami roztiahnite a spravte v nich preliačiny ...

A-foc-robenie-dierok

... na placky poukladajte ovocie a nechajte ďalších 20min kysnúť ...

A-foc-rybezlova-pred-pec

Pečte v rúre vyhriatej na 200°C asi 20min, ovocie možete pred pečením posypať hnedým cukrom ... Focaccie budú krásne chrumkavé, cukor zkaramelizuje a zmieša sa so šťavou z ovocia :)

A-foc-pred-pec-det

A-foc-pred-pecen

Síce to vypadá ako pohroma ale nie je to tak, verte mi, chutia vynikajúco a tá šťava na plechu je skvelá ... :)

A-foc-upec

A-foc-hotove-dve

A-foc-det

A-foc-hotove-jedno-det

A-foc-hotove-moj-prst

Nakoniec, ako vždy, neostane nič :)

A-foc-len-papier

Dobrú chuť

xoxo tina

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel šest a jedenáct